29 Mayıs 2014 Perşembe

MEME KANSERi iLE iLiNTiLi KiMYASALLAR AÇIKLANDI


Meme kanseri, yaşları 30-55 arasında olan kadınlarda hayat kaybına neden olan en büyük etkenlerden birisidir ve bu oranlar gittikçe yükselmektedir. Peki Neden?

“Silent Spring Institute” tarafından tamamlanan ve “Environmental Defense Canada” tarafından yayımlanan yeni bir çalışmada bu hastalığı tetikleyen 102 kimyasal listelendi ve maalesef pekçoğu oldukça tanıdık…

Araştırmacılara göre ilintili pekçok kimyasal petrol bazlı; araç ya da bahçe ekipmanı kullanımı, sigara dumanı ve yanık pişirilmiş yiyecekler yolu ile zarar vermekte. Alev almayı geciktirici kimyasallar, standart temizlik malzemeleri, yapışmaz kaplamalı mutfak gereçleri, styrene ve leke tutmayan tekstil ürünlerinde bulunan kimyasallar da kansere yol açan nedenlerden.

Silent Spring çalışmasında laboratuar ortamında meme kanseri hücrelerinin gelişmesine yol açan bir başka tanıdık kimyasal ise Triklosan olarak belirlendi. Sabunlar, diş macunları ve birçok üründe anti-bakteriyel / anti-mikrobiyal olarak kullanılan triklosan 2012 yılında toksik ilan edildi ve sadece Kanada’ da 1600 üründe tescilli içerik olarak kullanımının yasaklanmasına da ayrıca çalışılmakta.

Bireysel olarak sesimizi yükselterek şirketleri ürünlerinin içerisine bu kimyasalları koymamaları konusunda uyarmaya çalışmamız fakat bu arada bazı basit adımlar ile kimyasallardan korunmaya da dikkat etmemiz gerekmektedir.

İşte çalışmanın bizleri meme kanseri konusunda dikkatli olmaya davet ettiği bazı noktalar;

* Her türlü petrol, dizel ve benzin buharından uzak kalmak, (özellikle sıkışık trafikte rolantide bekleyen araçların egzost dumanı)
* Yemek pişirirken mutfağı havalandırmaya çok özen göstermek, (özellikle kanola yağı buharı var ise)
* Poliüretan köpük ve alev geciktirici kimyasal içeren mobilya kullanmamak,
* Leke tutmayan kumaş kullanılan tekstil, mobilya ve dekorasyon ürünlerinden uzak kalmak,
* Kuru temizleme firmaları kullanıyorsanız PERC (perkloretilen) kullanılmadığından emin olmak,
* Evlerde HEPA (Yüksek Verimli Partikül Filtreli) elektrik süpürgesi kullanmak,
* Ayakkabıları dışarıda çıkartmaya ve ıslak paspasla temizleme ile evden tozları uzak tutmaya özen göstermek,
* Anti-bakteriyel, anti-mikrobiyal ürün kullanımında kimyasal içeriğine dikkat etmek,
* Yiyecekleri pişirirken fazla yakmamaya dikkat etmek,
* Kullandığınız tüm suları (duş dahil) tesisat girişine konulacak karbon blok su filtresinden geçirerek kullanmaya dikkat etmek.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.