BROKOLi FiLİZLERiNiN YÜKSEK ANTi-KANSER ETKiSi VE EVDE YETiŞTiRME YÖNTEMi
Bilim
insanları brokoli filizleri yemenin hastalıklardan korunma ve tedavide
etkili olduğu hakkında kaydadeğer bulgulara ulaşmaktadırlar. Genç
brokoli sebzesi olan brokoli filizleri ise özellikle kanserden korunma
üzerine odaklanan araştırmacılar tarafından incelenmektedir.
20
yıldan uzun bir süredir doktorlar hangi tür beslenme düzeninin
kanserden korunmada yardımcı olabileceği üzerinde çalışmaktadırlar.
Sebzeler ve meyvelerin yararlarının gösterildiği pek çok çalışma dışında
Johns Hopkins ve diğer bazı üniversiteler yaptıkları araştırmalarda
brokoli filizlerinin kanser ile savaşta en etklili doğal yöntemlerden
biri olduğuınu işaret etmişlerdir.
Filizlerde bulunan bir
kimyasal olan “sulforafan” meme ve prostat kanserinden korunma ve tedavi
sürecinde fayda sağlamaktadır. Normal brokolilerde bulunan sulforafan
yoğunluğu hiçbir zaman bir brokoli filizinde bulunabilen orana
yaklaşmamaktadır. Johns Hopkins araştırmacılarından farmakoloji
profesörü Paul Talalay, M.D., çalışmalarında 3 – 4 günlük brokoli
filizlerinin normal brokolilerden 20 – 50 kat fazla kemoprotektif ajan
içerdiğini ve kanser riskini düşürmede basit bir çözüm olabileceğini
açıklamıştır.
Kanser-oluşturan ajanlara karşı direnç
kazandırabilen beslenme kaynakları üzerindeki sistematik araştırmalar
Hopkins grubunu faz 2 detoksifikasyon enzimi mobilize edebilen
yenilebilir bitkiler üzerinde çalışmaya yönlendirmiştir. Bu enzimlerin
kanser-oluşturabilen reaktif ve yüksek tehlike içeren kimyasalları DNA’
ya hasar vermeden önce nötralize edebilme ve kanser oluşumunu
önleyebilme özellikleri bulunmaktadır. Johns Hopkins Brassica Kemokoruma
Laboratuvarı yöneticisi ve bitki fizyoloğu olan Jed Fahey, sulforafan’
ın faz 2 enzimlerin en büyük destekçisi olduğunu ve brokoli filizlerinde
alışılmadık oranda yüksek bulunan “glukorafanin” in de sulforafan’ ın
bir ön belirleyicisi olduğunu açıklamıştır.
Bitki uzmanları
sofralarda brokoli yerine brokoli filizlerine geçilmesini bu terapötik
etkiler nedeni ile önermektedirler. Brokoli filizleri raw (ham) olarak
yenilebildiği gibi destekleyici içeriğini kaybetmeden buharda 48 °C
altında ısıtılarak tüketilmeye de uygundurlar – uzun süreli
pişirmediğiniz sürece-.
Brokoli filizlerini kendiniz yetiştirmek isterseniz aşağıdaki adımlar size yardımcı olacaktır;
1- Öncelikle işlem görmemiş ve tarım ilaçlarından etkilenmemiş organik
brokoli tohumları bulmanız gerekecektir. Yaklaşık 1 yemek kaşığı tohum
13cm² lik bir alan için yeterlidir.
2- 10 cm derinlikte şeffaf steril bir kap brokoli filizlerinizi yetiştirmeniz için uygundur.
3- Tohumlarınızı ılık temiz su içerisinde 24 saat bekletiniz,
sonrasında akan soğuk su altında yıkayınız ve bir süzgeç üzerinde
bekleterek kalan suyunu akıtınız.
4- Steril kabınızın alt kısma birkaç kat ıslak beyaz peçete döşeyiniz.
5- Islak peçete üzerine ince bir tabaka tohum sepişterek başka bir peçete ile örtmeden üzerleri açık bir şekilde bırakınız.
6- Üzerinde mutlaka havalandırma sağlayabilecek delikleri bulunan şeffaf bir kapak ile kabınızı kapatınız.
7- Kabı direkt güneş ALMAYACAK şekilde cam kenarına bırakınız. 21ºC oda
ısısına ulaşmak peçete üzerinde filizlenme için gerekli olduğundan oda
soğuk ise kabınızı bir floresan lamba altına yaklaştırınız.
8- Oluşacak brokoli filizlerini 3 – 5 gün içerisinde el ile toplayınız ve zar/kabuklarından kurtulmak için durulayınız.
Zindelikler Dileriz…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.