7 Ocak 2014 Salı

35 YAŞ SONRASI iLK HAMiLELiKTE ARTABiLEN MEME KANSERi RiSKi



Araştırma Sonucu: 6 Ocak 2014, BCM

İlk hamileliklerini 35 yaş sonrası yaşayan kadınlarda meme kanseri riskinin artabileceği açıklanmıştır. Baylor College of Medicine (BCM), Lester & Sue Smith Meme Merkezi araştırmacılarından Doç. Dr. Yi Li tarafından yürütülen çalışmanın açıklamasında hamilelikte yaşın meme kanseri riski üzerinde ters etki yarattığı ve bu konunun STAT5 adı verilen faktör ile ilişkili olduğu belirtilmiştir.

Aslında ilk hamileliğin meme kanseri riskini azaltıyor olduğu bilinse de, 35 yaş üzeri kadınlarda ilk hamileliğin tam ters bir etki yarattığı düşünülmektedir. Hamilelik ve emzirme dönemi hormonlarının STAT5 adı verilen proteini kısmen aktive ederek memede büyüme sağladığı bilinmektedir. Sütten kesilme döneminde ise normal meme hücrelerindeki STAT5 protein aktivitesi kaybolmakta ve STAT5 tarafından denetlenen hücrelerin çoğu apoptosis adı verilen programlı hücre ölümü ile karşılaşmaktadır. Meme dokusunda oluşan bu yeni modelleme muhtemel bir bölünerek çoğalma ve kanser-oluşturabilen mutasyonların önünü kesmekte olduğundan genç kadınlardaki risk azaltıcı koruyucu etkiyi açıklamaktdır.

Bununla birlikte, daha yaşlı kadınlarda kanser-oluşturabilen bazı mutasyon birikmelerinin önceden oluşmuş olabileceği ve STAT5 proteinini aktif tutarak programlı hücre ölümünden kaçma ve kanser oluşumuna yol açabileceği gözlemlenmiştir. Pre-kanserojen lezyonlar hamilelik ile tetiklenen STAT5 aktivasyonunu sütten kesilme döneminin sonunda da kapatmamakta ve yaşa bağlı lezyonların fazla olduğu kadınlarda meme kanseri riski de büyümektedir.

Bu hipotez araştırmacılar tarafından laboratuvar ortamında kanıtlanmıştır ve Dr. Li’ nin çalışmalarının meme kanserinden korunmada bazı cevaplara ışık tutarak yeni stratejiler – STAT5 proteinini bastırarak programlı hücre ölümünün normal olarak devamı sağlayan ilaçlar gibi - geliştirilmesine yardımcı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışmanın devamının yüksek meme kanseri risk grubundaki kadınlar için de oldukça faydalı olacağı düşünülmektedir.

Programa alınan ilk klinik çalışmalarda cerrahi müdahale için bekleyen DCIS (duktal karsinom in situ) tanılı kadınlar ile pre-malign lezyonlara sahip olduğu düşünülen kadınlara iki hafta süre ile STAT5 inhibitörü verilerek cerrahi müdahaleden sonra dokular çalışmanın efektifliğini ortaya çıkartmak için incelenecek, sonrasında daha geniş kitleler ile meme kanserinden korunmaya farklı bir yaklaşım üzerinde çalışmalar planlanacaktır.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.