11 Aralık 2013 Çarşamba

LENFÖDEMDE ERKEN TANI iÇiN ÖNERiLER



Lenfödem oluşumlarının % 80 kadarı bir kısım lenf nodlarının alındığı türde meme kanseri tedavisini takip eden ilk üç yıl içerisinde görülmektedir. Fakat bu olasılık hakkında hanımların az bir oranı bilgilendirilmekte ve lenfödemin basit bazı “erken tanı” yöntemleri anlatılmamaktadır.

Lenf nodlarının alındığı koldan - doktorlarınızın da üzerinde önemle durduğu şekilde – herhangi bir işlem (tansiyon ölçümü, enjeksiyon, v.b.) yaptırtmasanız bile lenfödem oluşumu başlayabilmekte ve verdiği zorluklar ile ağrı yanında enfeksiyon riskinizi de yükseltmektedir.

Meme kanserinin kendisi gibi, lenfödemi de erken teşhis edebilmek tedavide başarıyı arttırmaktadır. Kol çapınızda oluşabilecek ve sizin önem vermediğiniz ya da farkına varmadığınız küçük değişimler, çoğunlukla karıncalanma, uyuşukluk, duygusuzluk gibi birkaç gün kendisini belli ettikten sonra yok olan geçici “his değişimleri” aslında görünebilir hale gelmeden önce bir lenfödem habercisi olabilmektedir. Yani; “Birşeyler farklıysa, birşeyler değişiyordur.”

Lenfödem genelde kademeli olarak kendisini belli etse de bazen ani problemler de görülebilmektedir. Bu gibi durumlar pıhtılaşma, enfeksiyon veya kanserin lenfatik sistemi etkileyen bir nüksü olarak düşünüldüğünden en kısa sürede bir doktora ulaşmanız büyük önem taşımaktadır.

Lenfödem oluşumunun erken tanısı için size faydalı olabilecek ve sizi uygun terapistlere yöneltecek bazı belirgin işaretler şunlardır;

* Parmağınız ile bastırdığınız bölgede bir çukur oluşarak uzun süre kalması,
* Cilt yüzeyinin cilalanmış gibi parlak bir görünüm alması,
* Kızarıklık, doku değişimi ve ağrı başlangıçları,
* El, kol, göğüs ve/veya kol altlarında ısı artışı, his değişimleri, konforsuzluk,
* Ateş ve grip-benzeri semptomlar

Evre I lenfödem, kollarınızı yukarıya doğru kaldırarak müdahale edebileceğiniz türdür. Evre 2 ve 3’ e gelindiğinde ise dokuda kalınlaşma dışında, protein-zengini sıvının birikiminin yol açacağı bakteriyel enfeksiyon riski artacağından kendi kendinize erken teşhise dikkat etmenizi tavsiye eder, zindelikler dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.