19 Aralık 2013 Perşembe

KANSERE BAĞLI YORGUNLUKTA TAMAMLAYICI VE ALTERNATiF TIP ÖNERiSi; AKUPUNKTUR



Hastalar tarafından kanser tedavi süreci ve sonrasında hissedilen yorgunluk belirgin bir klinik problemdir. Yaygın olarak görülen ve sıkıntı yaratan bu semptom için farmakolojik müdahalelerin sınırlı bir yararı bulunduğundan birçok kanser hastası “Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp” anlamına gelen CAM-Complementary and Alternative Medicine formlarından yararlanmaya çalışmaktadır.

Destekleyici kanıtlar bulunup bulunmadığına yönelik yapılan araştırmalarda farklı CAM müdahalelerinin kansere bağlı yorgunluğun yönetimindeki rölatif etkilerinin modern metodlar ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Biyomedikal, bakımsal ve uzmansal CAM terapilerinin sistematik olarak araştırmalarında bu gruba girmeyen egzersiz, fiziksel aktivite ve bilişsel davranış terapisi gibi metodlar devre dışı bırakılmıştır.

Oxford Kalite Derecelendirme (OQS) skalası kullanılarak yürütülen çalışmalarda “3” altındaki skorlar düşük kalite ve yüksek oynama anlamına gelirken, üzerindeki skorlar kalitenin yükselmesi ve değişimin azlığı olarak düşünülmelidir. Gerçekleştirilen 15 çalışmanın 12 adedi Randomize Klinik Deneme (RCT) dir ve sıklıklar günlük çalışmadan haftada iki defaya, süreç 5 günden 10 haftaya uzayan aralıklar ile değişmektedir.

Buluntulardan çıkan en önemli öneri haftada 3 seanstan 2 hafta süreli Akupunktur’ un kansere bağlı yorgunluk üzerinde etkili olduğudur. Medikal Çigong ve Restoratif Yoga’ da bir dereceye kadar efektif görülmüştür. Masaj, Hipnoz ve Ginseng hakkında bazı kanıtlar olmasına rağmen metodolojik kalite yeterli görülmemiştir. Multivitaminler, Tibet Yoga’ sı ve Kademeli Kas Esnetme (PMR) ise kansere bağlı yorgunluk üzerinde etkisiz olarak belirlenmiştir.

Tüm çalışmalara rağmen elde edilen kanıtların daha güvenilir ve efektif olması için araştırma şiddetlerinin ve metodlama tarzının değiştirileceği yeni CAM araştırmaları planlanmaktadır.

Zindelikler Dileriz…

Çalışma: Alex Molassiotis, Jennifer Finnegan-John, Prof. Emma Rearn (Kings College, Londra), Prof. Alison Richardson (Southhampton Üniversitesi) : Eylül, 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.