13 Aralık 2013 Cuma

2013 SAN ANTONIO MEME KANSERi SEMPOZYUMU – 12 Aralık 2013 ANASTROZOL, LETROZOL VE EKSEMESTAN KULLANAN KADINLARDA OLUŞABiLEN EKLEM AĞRILARINDA EGZERSiZiN FAYDALARI



Cerrahi müdahale ve diğer ana tedavilerden sonraki 5 yıl süresince evre 1-3 arası ve hormon reseptörü pozitif post-menopoz kadınlarda aromataz inhibitörü (AI) (ç.n.; Arimidex, Femara, Aromasin) kullanılması önerilmektedir ve bu grup tüm meme kanseri tanısı olan kadınların yaklaşık % 70 ini oluşturmaktadır. AI kullanan hastaların % 50 si ise artralji, eklem ağrısı ile eklemlerde katılık raporlamaktadır ve bu yan etki hastaların ilacın tedavisini yarıda bırakmasında da en sık rastlanan nedendir.

Yale Cancer Center, Kanser Korunma ve Kontrol Araştırma Programı eşbaşkanı ve Yale School of Public Health kronik hastalıklar epidemiyolojisi doçenti Melinda L. Irwin, Ph.D., M.P.H. konu ile ilgili şu açıklamaları yapmıştır;

“Aromataz inhibitörler hormon reseptörü pozitif meme kanseri hastalarının efektif tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Ne yazık ki, birçok hasta hoş olmayan yan etkiler nedeni ile ilaçlarını bırakmaktadırlar. Biz bu çalışmamızda egzersizin AI kullanımının en yaygın yan etkisi olan eklem ağrılarını engellemekte etkili olabileceğini gösterdik. Sonuçlar, AI’ ye bağlı eklem ağrısı ve tedaviye sadakat ile hayat kalitesi açısından oluşturulabilecek klinik müdahalelerde umut verici bir ilk adım olmuştur.”

Bu randomize denemede Irwin ve arkadaşları AI kullanımından doğan eklem ağrıları yaşayan kadınların bir grubunu bir yıl süreli olarak oluşturulan bir egzersiz programına adapte ederek standart tedavi grubundaki kadınlar ile karşılaştırmışlardır. Egzeriz programına katılan kadınlarda eklem ağrıları, ağrı yoğunluğu ve etkileşimi % 20 oranında azalmış, diğer grupta ise artmış ya da aynı derecede kalmıştır. Egzersizin katkısında yaş, evre, kemoterapi ve/veya radyoterapi almış olmanın ve AI kullanım süresinin etkisi ise görülmemiştir.

Araştırmacılar doz-cevap etkisi de gözlemlemiş ve gözetimli egzersiz programının en az % 80 lik bir bölümüne katılmış olan kadınlardaki ağrı yoğunluğunda % 25 azalma kaydedilirken % 80 den az katılım yapabilen kadınlarda oran % 14 olarak ölçülmüştür. Benzer şekilde kardiyorespiratuar fitness seviyelerinde % 5 artış sağlanabilen kadınlarda eklem ağrılarında % 29 düşüş gözlemlenirken kardiyorespiratuar artışın çok az sağlanabildiği kadınlarda ağrılar sadece % 7 azalmıştır.

Çalışmada evre 1 – 3 tanı almış, hormon reseptörü pozitif olan 121 post-menopoz ve AI kullanan kadın yer almıştır ve tümü fiziksel olarak egzersiz yapmaya müsait oldukları halde bir egzersiz programına kayıt yaptırtmadıklarını belirtmişlerdir. İçlerinden 61 kadın haftada 2 seanslık gözetimli direnç ve ağırlık programına ilave haftalık 150 dakikalık en az orta-şiddette aerobik egzersiz (örneğin; tempolu yürüyüş) programına alınmışlardır. Bu egzersiz reçetelendirilmesi hem sağlıklı bireyler hem de kanser survivorları için güncel bir tavsiye olarak açıklanmıştır.

Irwin ve arkadaşları egzersizin AI’ e bağımlı ağrılara etki mekanizmalarını vücut ağırlığı, enflamasyon ve kas gücü açılarından da bir yıl süreli egzersiz döneminin başı, ortası ve sonunda ayrı ayrı olmak üzere detaylı olarak inceleyeceklerdir. Bu çalışma National Cancer Institute (NCI) tarafından fonlanmıştır.

Sn. Melinda Irwin, aynı zamanda ACSM tabanlı "Pembeye ve Hayata" egzersiz programımızın şekillendirilmesi ve Human Kinetics kural lisanslamasında da bizlere destek olmuştur.
Kendisi ve arkadaşlarına bir kez daha teşekkür ederek sizlere zindelikler diliyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.