STEVIA VE FAYDALARI
Stevia, Kuzey Amerika’ dan Güney Amerika’ ya Batı bölgeleri
boyunca uzanan bir bitkidir. Stevia türlerinden genel adı ile tatlıyaprak,
şekeryaprağı yada kısaca Stevia diye bilinen Rebaudiana sadece yaprakları için
yetiştirilmektedir.
Şekere alternatif bir tatlandırıcı olarak kullanılan Stevia
şeker göre daha yavaş bir tat girişi yaptığı halde daha uzun süreli olarak
damakta kalmaktadır. Yüksek konsantrasyonlarda kullanıldığında ise bazı
ekstratları meyankökü benzeri bir tad bırakabilmektedir.
2009 yılında birçok araştırmaların ve Tayland Mahidol
Üniversitesinin son araştırmalarının toplu sonuçlarına göre Stevia’ nın sağlığa
yararları aşağıdaki şekilde açıklanmıştır;
* En büyük yararı olarak tatlılık verdiği halde kan şekeri /
glikoz seviyesini yükseltmemekte ve tam tersine aktif olarak düşürmektedir.
* Tip 2 diyabet hastalarında günde 1000 mg Stevioside
yemeklerden sonra kan şekeri / glikoz artışını % 18 oranında engellemektedir.
* Kan basıncını (tansiyonu) düşürmektedir.
* Antienflamatuar, anti-tümör, antidiyareik ve
immünomodülatör etkileri bulunduğu gözlemlenmiştir.
Tatlı Günler ve Zindelikler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.