30 Temmuz 2013 Salı

BiYOPSi KANSERi YAYARMI?

BiYOPSi KANSERi YAYARMI?

“By Brian Wojciechowski, M.D. BreastCancer.Org Medical Advisor, Ekim 20, 2012” söyleşisinden kısaltılmıştır.

İlk başta söylemem gereken şey biyopsiden kaçılamayacağıdır. Her zaman yan etkileri bulunabileceği halde hastayı doğru tedavi etmek için iyi bir biyopsi örneği almak kritiktir. Doğru cerrahi müdahaleyi seçme ve sonraki tedaviyi planlamaya olan yararları kesinlikle riskten ağır basmaktadır.

Birçok bayan bana gelerek biyopsi sırasında iğnenin hareket yolu üzerinde kanseri yaymış olabileceğine dair endişelerini anlattı. Çoğunlukla biyopsiden sonraki cerrahi müdahalede daha fazla kanserli doku veya ilerlemiş kanser bulunmaktadır ve bu sebeple biyopsinin kendisinin kanseri yaymış olabileceği hakkındaki düşünceler anlaşılabilir, fakat kısa cevap “Hayır” dır.

İğne yolunun tümörü yayma riski teoriktir. Meme kanseri çalışmalarında hiçbir zaman kuvvetli olarak kanıtlanmamıştır. Yine de herşey mümkündür ve cerrahlar tarafından mümkün olan en kısa iğne yolu kullanılarak tümör örneği alınmalı ve bu teorik risk dahil diğer komplikasyon riskleri en az indirgenmelidir.

Biyopsi DCIS (duktal karsinom in situ) yu invaziv kansere çevirebilirmi? Bunun cevabı da “Hayır” dır. Normal hücreler DCIS olduktan sonra tumorigenez adı verilen süreç ile invaziv kansere dönüşürler. Bu biyopsiden etkilenmeyen kompleks bir moleküler değişimdir.

Teorik riski tamamen yoketmek için iğne yolu ve memenin tamamının alındığı mastektomi düşünülebilir fakat biz kanserin geri gelmesi açısından iğne yolunun da bırakıldığı ve meme koruma yapılarak radyoterapi uygulanan hastalar ile arada hiç fark bulunmadığını biliyoruz. Eğer iğne yolu hakkında endişelenmek gerekseydi (doğru yada yanlış) meme koruma uygulanan bayanlarda durum daha kötü olmalıydı fakat değil.

Brian Wojciechowski, M.D.
breastcancer.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.