20 Temmuz 2013 Cumartesi
GÜNEŞ KORUYUCU KULLANIRKEN YAPILAN EN GENEL HATALAR
Çoğumuz için yaz günleri havuz başı ve/veya plajda geçirilen zaman anlamına gelmektedir. Güneş koruyucuların bazı kanser türleri ve melanom için kullanılması gerektiğini bildiğimiz halde araştırmalar kullanımının tam da doğru olmadığını göstermiştir. İşte genellikle yapılan hatalar ve farklı bilinenler;
1. Yeterli Miktarda Kullanılmamaktadır:
Güneş koruyucu kullanırken yapılan en büyük hata vücudun her bölgesini kaplayacak kadar kullanılmamasıdır. Aslında olması gereken tüm vücudu kulaklar, ayak parmakları, boyun arkası gibi bölgelerde dahil olmak üzere tamamen örtmektir. Araştırmalar bütün bir yaz boyunca ortalama 1,5 şişe güneş koruyucu tüketildiğini gösterdiği halde tam korunma için 1 şişenin birkaç kullanımda bitmesi gerekmektedir.
2. Güneş Koruyucular Uygulama Sonrasındaki ilk 30 Dakika Boyunca Etkili Olmazlar:
Bir güneş koruyucusunun üzerinde belirtilen maksimum koruma derecesine ulaşması 30 dakika almakta ve ilk kat korumanın deniz kıyafetleri giyilmeden önce uygulanması gerekmektedir.
3. Sprey Tarzındaki Güneş Koruyucuları Yeterli Koruma Sağlamazlar:
Korumak istediğiniz bölgenin tamamen ıslanarak kaplanması gerektiğinden sprey tarzındaki uygulamalarda bu koruma seviyesine ulaşılamamaktadır. Eğer sprey tarzı bir korumanız varsa ve kullanmak istiyorsanız uyguladıktan sonra mutlaka ovalayarak cildinize yedirmeniz gerekmektedir.
4. Güneş Koruyucu Bir Alışkanlık Olarak Her Sabah Uygulanmalıdır:
Güneş ışınlarına ve UV ye maruz kalmanız sadece güneşli günlerde veya plaja gittiğinizde gerçekleşmez. Bulutlu bir günün de zararı olabileceği düşünülerek bir diş fırçalama alışkanlığı gibi güneş korumaların da günlük bir alışkanlık olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
5. Güneş Koruyucular Tam Gün Dayanmazlar:
Çok yüksek seviyeli bir koruyucu kullanıyor olsanız bile etkili olduğu zaman süreci 2 saati geçmemektedir. Eğer yüzüyor ya da terliyorsanız bu etki süresi daha da kısadır çünkü hiçbir koruyucu gerçek anlamda suya dayanıklı değildir.
6. Yüksek Koruma Faktörü Daha Yüksek Koruma Anlamına Gelmez:
Hiçbir koruyucu %100 bir koruma sağlamaz. SPF 30 % 97, SPF 50 % 98 hatta SPF 100 bile % 99 koruma sağlar ve 30 faktörün altındaki koruyucuların gerçek anlamda bir etkisi yoktur. Koruyucu kullandıktan sonra bile kendinizi gerçekten korumanıza yardımcı olabilecekler arasında kulaklarınızı da örtecek şekilde bir şapka giymeniz, UV korumalı gözlük kullanmanız, gölge olan yerleri tercih etmeniz ve 10:00 – 16:00 arasında dışarıda olmamanız sayılabilir.
7. Güneş Koruyucunuzun Kullanım Süresi Kontrol Edilmelidir:
Güneş koruyucuların kullanım süresi imalat tarihini takiben en fazla üç senedir ve son kullanım tarihleri satın alınırken kontrol edilmelidir. Bunun dışında yüksek ısı koruyucuların içerisinde bulunan kimyasalları bozarak korumayı etkisizleştirebileceği için güneşte kalmış ürünler son kullanım tarihi gelmemiş bile olsa kullanılmamalı ve satın alınan ürünler güneş ve/veya yüksek ısıda bırakılmamalıdır.
8. Koyu Tenli Kişilerde Koruyucu Kullanımı:
Hiçbir ten rengi güneşe karşı tamamen korunmalı ve kanserden uzak değildir. Bu nedenle yaşa, ten rengine ve ırka bağlı olmadan tüm kişilerin güneş koruması kullanması gereklidir.
Zindelikler Dileriz.
Söyleşi - Prof. Denis Hughes M.D., Ph.D., by Laura Nathan-Garner. 18 Temmuz 2013 -
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.