HANGi YiYECEKLER YÜKSEK BESiN DEĞERiNE SAHiPTiR?
HANGi YiYECEKLER YÜKSEK BESiN DEĞERiNE SAHiPTiR?
Yüksek besin değeri olan yiyecekler güçlü bir sağlık kaynağıdır. Sadece
vitamin ve mineraller değil aynı zamanda da antioksidan ve
fitokimyasallar içeren özelliklere sahip bu “Süper Besinler” optimal
sağlık ve uzun yaşamın sırrıdır.
Modern yaşamın düşük besleyici
değerlere sahip olan yiyecekleri toplumun yüksek kilolu olmasında ve
hastalıkların oluşmasındaki en büyük faktörlerden biri olmuş ve medikal
harcamalar kontrol dışına çıkmaya başlamıştır.
“Eat Right America – Doğru Ye Amerika” projesi araştırmacılarından Dr.
Joel Fuhrman tarafından oluşturulan ve yiyeceklerdeki gerçek besin
değerini gösteren ANDI (Aggregate Nutrient Density Index – Kümelenmiş
Besin Yoğunluğu Endeksi) skor tablosu besinlerin vitamin, mineral,
antioksidan ve fitokimyasal kompozisyon açısından değerlerinin nümerik
ölçümünü belirtmektedir.
ANDI skorlamasında besinlerin aşağıdaki özellikleri dikkate alınmıştır;
* Kalsiyum & Magnezyum
* Karotenoidler (beta karoten, alfa karoten, lutein ve zeaksantin)
* Likopen
* Çözünebilen ve çözünmeyen lifler
* B vitaminleri & Folat
* Demir
* Çinko & Selenyum
* C vitamini
* E vitamini (tokoferol, tokotrienol)
* ORAC skoru (antioksidan güç)
ANDI skorlaması 1,000 den 1 e kadar derecelendirilmekte olup en üst
besleyicilik 1,000 olarak belirlenmiştir. Skorlama yapılırken
yiyeceklerin yağ içeriği dikkate alınmamıştır.
İyi bir sağlığın belirlenmesinde önemli bir faktör olan bu tabloyu sizlere ekte sunuyor, Zindelikler diliyoruz...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.