5 Mart 2014 Çarşamba

“PEMBE” NiN % 30’ U HANGi RENK?



“Ölüm” sürecini nasıl tanımlarsınız? Ansızın ölüm ile tanışmak yerine bir süreç geçtiğini düşünelim. Eğer vücut fonksiyonlarının tek tek yavaşlayarak tamamen kapanmasından bahsediyorsak, “ölmek” haftalar olarak tanımlanabilir. Peki, böyle bir süreçte hayattan sona doğru gidişinin daha öncesine doğru dönersek nelerle karşılaşırız? Gördüğüm kadarı ile önce hayat ayarlanıyor, sonra hizaya sokuluyor, sonra ise kısıtlamalar sırayla başlıyor.

Bu biraz iç karartıcı satırları yazmaya çalışmamın nedeni yakın zamanda kaybettiğimiz güçlü bir takım arkadaşımızı sevgiyle anma ihtiyacı ve belki de suçlayacak bir düzen aramak... metastatik meme kanseri hakkında...

En fazla bilinen kanser; Meme Kanseri.. En iyi bilinen kanser rengi (diğerlerini sanırım ben de karıştırırım); Pembe... Ama görüyoruz ki pembe hayat kurtarmıyor, hayatı kurtaranlar klinik araştırmalar, ilaçlar ve savunuculuk..

Dünyada istatistiki olarak meme kanseri tedavisi gören kadınların yaklaşık % 30’ unun metataz yaşayacağı bilindiği halde toplanan bağış, fonlar ve ar-ge bütçelerinin sadece % 2’ sinin metastatik hastalıkla baş edebilmeye ayrıldığını biliyormuydunuz? Ben kendimce suçluyu buldum; neden en azından % 30-% 30 değil de % 30-% 2 ? Metastatik hastalığa ayrılan fonlar % 30 olsaydı geriye kalan % 70 meme kanserinden korunmaya yönelik aşılar ve tedavi metodlarının geliştirilebilmesi için yeterli olmayacakmıydı? Maalesef anladığım kadarı ile “kanser” bir sektör ve bu sektör aralarında çok uzun yıllar boyu metastatik hastalık ile yaşayan kişiler bulunduğu halde genel anlamda meme kanserinde sağ kalım istatistiklerini kötü etkileyen bir grubu göz ardı ediyor. Bu fikrime karşı çıkanlar olursa umarım “Biz o % 2 bütçe ile de tedavi ediyoruz” demezler çünkü etmiyorlar, edemiyorlar... Bitip tükenmeyen ilaçlar, yan etkileri, ağrılar ve yazımın ilk paragrafı... Pembe organizasyonlar ile ‘Erken Teşhis; Evre 0, Evre I de yakalayalım” konsantrasyonu ona verelim diyenler için ise cevabım şu; Metastatik hastalığın istatistiki verisi olan % 30 bu kişileri de kapsar.. !

Ülkemizde meme kanseri ile ilgili çalışan pek çok dernek ve kuruluş var fakat metastatik hastalığın savunuculuğunu yapan ve eforunun en azından % 30’ unu “pembe” farkındalığın dışında kalan kadınların ihtiyacına yöneltebilecek farkındalığa sahip bir tanesine ben henüz rastlamadım -Lütfen var ise beni bilgilendirin-. Artık varlığı bilinen fakat medya ile büyük para organizasyonlarının görmezden geldiği bu “sessiz” hanımlar için de bir oluşumun vaktinin ise çoktan gelmiş ve geçmiş olduğunu gördüm, görüyorum ama görmeye devam etmemeyi diliyorum. Lütfen sessiz kalmayın, birbirinizle haberleşin, tedavilerinizi tartışın, bilgilenin, arayın, bulun, destek olun, destek verin.. Ülkemiz için klinik araştırma desteği zor olsa da organizasyonlarınız ile yaratabileceğiniz yeni bütçeleri enerjinizi daha fazla koruyarak hayatı daha dolu yaşamayı öğrenmeye odaklı eğitimler için ve metastatik hastalığın farkındalığı ile doğru bilgilendirmesi için kullanın, kullandırın. Evre IV araştırma ve tedavilerinin gelişmesi için savunuculuk yapın ve en önemlisi bir araya gelin, siz % 30 sunuz.
“Pembe” nin % 30’ u sizce hangi renk?

...Sevgili arkadaşımız Meral Kocaman' ın anısına...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.