5 Mart 2014 Çarşamba

YÜKSEK HAYVANSAL PROTEiN = 3 KAT FAZLA KANSERE BAĞLI ÖLÜM



The Huffington Post, 4 Mart 2014

Güney Kaliforniya Üniversitesi (USC) Davis School of Gerontology araştırmacıları tarafından farklı etnik köken ve farklı son 20 yıl süreli sağlık geçmişi bulunan 6,318 yetişkininin katılımı sağlanarak tamamlanan yeni bir araştırmada daha yüksek hayvansal protein içerikli beslenme stilinin kansere bağlı ölümlerde artışa neden olduğu bulgulanmıştır. Araştırmada konu olan hayvansal protein kaynaklarına örnek olarak et, peynir, süt ve yumurta gösterilmiştir.

Araştırmada özellikle hayvansal proteinlerin araştırma süreci boyunca kanser dışındaki diğer ölüm nedeni risklerini de % 74 arttırdığı vurgulanmış, karbonhidrat ve yağ oranları kontrol edilse bile sadece proteinin negatif sağlık etkisi yaratmaya yeterli olduğu belirtilmiştir. Fasülyeler, kabuklu yemişler ve mercimek gibi bitki bazlı yüksek protein diyetlerinde ise aynı tehlikeli etki ile karşılaşılmamıştır.

Araştırmacı Eileen Crimmins, araştırmanın özellikle orta yaş grubunda düşük proteinli beslenmenin kanserden korunma ve yaşam beklentisi artışındaki önemini bulguladığını ve sürecin IGF-I ile insülin seviyeleriyle bağlantılı olduğunun belgelendiğini açıklamıştır. İyi haber ise IGF-I seviyelerinin doğal olarak sıfırlandığı 65 yaş üzerindeki kişilerde bu etkinin daha az görülmesidir.

A.B.D. Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Protection – CDC) günlük protein alımı önerileri kadınlar için 46, erkekler için 56 gramdır. Paleo, Atkins ve Dukan gibi “Fad Diet” tarzı beslenme stillerini benimseyenlerin bu oranın daha fazlasını aldığını söyleyen diğer bir araştırmacı Valter Longo zaten önerilenin yaklaşık iki katının tüketildiği günümüz beslenmesinde protein tüketiminin, özellikle de hayvansal kökenli olanlaın, azaltılması gerekliliğinin altını çizmiştir.

USC araştırmasında düşük protein beslenme stili alınan kalorinin en fazla % 10 kadarının proteinden geldiği, yüksek protein stili ise en az % 20 kalorinin proteinden alındığı stil olarak belirtilmiştir. Araştırmanın çarpıcı yanı ise orta derede protein (% 10 - % 20) tüketen orta yaş grubunda kansere bağlı ölüm oranının 3 kat artmış olduğunun ortaya çıkmasıdır. Araştırmacılar bu konuda suçlu olarak IGF-I adı verilen protein kontrollü büyüme hormonunu göstermiş, IGF-I üzerindeki hafif bir oynamanın bile belirgin bir artışa neden olduğunu belirtmişlerdir.

“Hemen hemen herkes bir noktada ön-kanseröz veya kanseröz hücreye sahip olur. Soru: llerleyecekmi? olduğudur. Protein alımı sorunun cevabını belirleyici ana faktörlerdendir.”
- USC Araştırmacısı Valter Longo -

Dipnot: Bu makale dün tarihlidir fakat yıllardır benzer araştırmalar ile aynı sonuçlara ulaşılmıştır. "Pembeye ve Hayata" egzersiz programımıza gelen tüm hanımlara sporun yanısıra hayat tarzlarını da değiştirmeleri ve hayvansal ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmaları tavsiyemizin altında yatan gerçekler başta "China Study" olmak üzere onyıllara yayılan bu araştırmalrdır.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.