21 Mart 2014 Cuma

MAMOGRAFi NE KADAR GEREKLiDiR?



MAMOGRAFi NE KADAR GEREKLiDiR?
The Washington Post, 18 Mart 2014

Mamografi çekimi yaptırtma ya da yaptırtmama konusundaki kafa karışıklıkları geçen ay içerisinde geniş çaplı bir araştırmanın sonuçlarının açıklanması ile daha da artmış, 90.000 kadının 25 yıl süresince izlendiği araştırmada meme kanserinden ölüm oranlarının mamografi çektiren ve çektirmeyenler arasında aynı olduğunun açıklanmasının yanısıra tanı konulan her 5 kanserden birisinin aslında kadınların sağlığını tehdit edici olmadığı da bildirilmiştir.

ACR (American College of Radiology) gibi mamografi savunucuları ise araştırmada kullanılan mamografi cihazlarının son teknoloji olmadığı ve yeni cihazlar kadar fazla kanser bulgusuna rastlayamayacağını temel alarak araştırmanın yanlış yönlendirebileceği konusunda görüş bildirmişlerdir.

American Cancer Society medikal yöneticisi Otis Brawley’ in açıklaması ise şu şekildedir; “Mamografi hayat kurtarır... fakat insanların düşündüğü kadar değil... en iyi araştırmalar meme kanseri tanısı konulan kadınlar arasında ölüm riski yüksek olanların 3/2 sinin en kaliteli mamografi cihazını kullansalar bile hayatlarını kaybedeceğini göstermiştir.”

Kendisi de bir meme kanseri survivor’ u olan “National Breast Cancer Coalition” başkanı Fran Visco ise iki konuya dikkat çekmiştir; ilki, en ölümcül kanserler mamografide teşhis edilmeden önce yayılmış olabilirler; ikincisi, mamografide bulunan kanserlerin bir kısmı size hiçbir zaman zarar vermeyecek olanlardır. “Ölümcül kanserleri zararsız olanlardan ayırt edebilene kadar tümünün tedavi edilmesi için zorlanmaktayız. Bu nedenle bazı kadınlar kendilerine zarar vermeyecek kanserler için de cerrahi müdahale, kemoterapi ve diğer tedavileri almaktadırlar.”

Sonuçta bir mamografi kararının geldiği noktadaki soru şudur; Hayatınızın kurtulması şansına karşılık ne kadarlık bir potansiyel zararı kabul edeceksiniz?

Bu konuda bazı veriler içeren ve JAMA Internal Medicine’ da bu ay içerisinde yayımlanan analiz sonuçlarına göre;
40 yaşından itibaren 10 yıl süre ile yıllık mamografi kontrolünü yaptıran 1000 kadının 510-690 kadarı kanser olmayan bir bulgu için geri çağrılacak, 60-80 kadar kanser bulgusu ile sonuçlanmayan biyopsi yapılacak, 11 kadın kendisini öldürmeyecek bir kanser için tedavi görecek ve 2 kişinin altında bir oranda da hayat kurtarılacaktır.
50-59 yaş arası veriler; 490-670 geri çağırım, 10-100 gereksiz biyopsi, 3-14 gereksiz tedavi ve 4 kişiden az hayat kurtarılmasıdır.
60-69 yaş arası veriler ise; 390-540 geri çağırım, 50-70 gereksiz biyopsi, 6-20 gereksiz tedavi ve 49 a kadar kurtarılan hayat şeklinde bulgulanmıştır.

Fran Visco’ ya göre; “Eğer fayda ve zararlarını karşılaştırarak mamografiye karar verdiyseniz, bu kabul edilebilir. Eğer çektirmemeye karar verirseniz, bu da kabul edilebilir. Kendinizi zorunlu hissetmemeniz gerekir.”

Konuyu biraz daha karmaşıklaştıran iki büyük araştırma aylık “Kendi Kendine Meme Muayenesi” nin şüpheli kitlelerin bulunma oranını arttırdığı halde hayat kaybı riskinde bir azalma sağlamadığını göstermiştir. American Cancer Society 2006 senesinde kurallarını güncelleştirerek yüksek risk grubunda olan kadınlar dışındaki kadınlarda bu muayeneyi isteğe-bağlı olarak değiştirmiştir. U.S. Preventive Services Task Force ise mamografiyi 50-74 yaş aralığında her 2 senede bir önermekte ve neden olarak her yıl kontrole göre daha az yanlış-pozitif sonuç gösterdiğini öne sürmektedir. Michael LeFevre, task force başkanının ağzından açıklarsak; “ Mamografinin en büyük yardımı 60’ lı yaşlarınızdadır. 40’ lı yaşlarda mamografi kontrolüne başlayan kadınların yarısı yanlış-pozitif sonuç alacaktır. Endişeler doktorlarınız ile tartışılmalı ve bireysel risk faktörü ile değerleriniz baz alınarak karar verilmelidir.”

Dr. Susan Love Research Foundation başkanı ve bir meme cerrahı olan Susan Love ise kitlelerin kadınlar tarafından genelde kendi kendine muayene yaparken değil yatakta uzanırken ya da giyinirken bulunduğuna dikkati çekerek şu açıklamayı yapmıştır; “Memelerimiz bir gizli saatli bomba değildir ama eğer birşey bulursanız mutlaka kontrol ettirmeniz gereklidir.”

Zindelikler Dileriz...

Yazıda konusu geçen araştırmalara ait linkler;
http://www.bmj.com/content/348/bmj.g366
http://www.newswise.com/articles/bmj-article-on-breast-cancer-screening-effectiveness-incredibly-flawed-and-misleading
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1792915
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12804462
http://www.uspreventiveservicestaskforce.org/uspstf/uspsbrca.htm
http://www.cancer.org/cancer/breastcancer/moreinformation/breastcancerearlydetection/breast-cancer-early-detection-acs-recs-bse
http://www.washingtonpost.com/national/health-science/making-sense-of-new-studies-questioning-mammograms-is-the-test-worth-having/2014/03/17/ac858abc-a862-11e3-b61e-8051b8b52d06_story.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.