8 Mart 2014 Cumartesi

YENi ARAŞTIRMA! D ViTAMiNi MEME KANSERiNDE HAYATA KALMA ŞANSINI iKiYE KATLAYABiLiYOR



Time - 7 Mart 2014
Anticancer Research Mart 2014 saysında yayımlanan yeni bir çalışmanın sonucu olarak araştırmacılar yüksek D vitamini oranına sahip meme kanseri hastalarının düşük D vitamini oranına sahip olanlara kıyasla iki kat fazla yaşam beklentisine sahip olduğunu açıklamışlardır.

Araştırma yazarı, San Diego’ da bulunan Kaliforniya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Heather Hofflich çalışmanın geleneksel meme kanseri tedavisine destek olarak D vitamini eklenmesinin gerekliliğini gösterdiğini ve güneşe maruz kalındığında kendi D vitaminini üreten vücut metabolizmasına destek olarak meme kanseri ile savaşan kadınlara uygulanan çeşitli tedavilerde D vitamini takviyesinin kullanılabileceğini belirtmiştir.

Daha önceki araştırmalarında düşük D vitamini seviyelerinin pre-menopoz meme kanseri riskinde büyük bir yükselmeye sebep olduğunu bulgulamış olan Aile ve Önleyici Tıp Departmanı profesörü Cedric F. Garland, DrPH, araştırmaların kendilerini D vitamini alımı sonucu vucudun ürettiği bir metabolit olan 25-hidroksivitamin D ile meme kanserinde sağkalım oranları arasındaki ilişki üzerinde bir çalışma yapmaya yönlendirdiğini açıklamıştır

Garland ve arkadaşlarının hastaların 25-hidroksivitamin D oranlarını tanı aldığı günden itibaren 9 yıl süre ile izlediği ve 4,443 meme kanseri hastasını kapsayan araştırmalarının istatistiki analizi sonucunda yaptıkları açıklama şu şekildedir:
“ D vitamini metabolitleri agresif hücre bölünmesini bloke edebilen bir proteini tetikleyerek hücreler arası iletişimi geliştirmektedir. D vitamini reseptörleri bulunduğu sürece tümör gelişimi ve kan dolaşımına entegre oluşu önlenebilmektedir. Reseptörler tümör çok ileri evrede olmadığı sürece kaybolmadığından kanlarında yüksek D vitamini olan hastaların yaşam beklenti oranlarında artış görülmektedir.”

Araştırmada yüksek serum grubu kadınlarda ortalama 30 nanogram/millilitre (ng/ml) 25-hidroksivitamin D oranı tutturulmuş, diğer grup kadınlar ise standart ortalama olan 17 ng/ml oranında izlenmiştir. 30 ng/ml seviyelerinin zaten düvenli doz sınırını aşmadığının belirlenmiş olduğunu açıklayan Prof. Garland, D vitamini takviyelerinin standart tedaviye entegre edilmesi için daha fazla araştırma süreci beklenmemesi gerektiğini düşündüğünü açıklamış fakat hastaları öncelikle kendi sağlık profesyonellerinden fikir almaları ve kanlarındaki D vitamini oranlarını ölçtürmeleri gerekliliği konusunda uyarmıştır.

Garland ve arkadaşlarının 2011 senesinde açıkladıkları bir araştırma meta-analizinde 50 ng/ml seviyesinde 25-hidroksivitamin D oranının meme kanseri riskini % 50 ye düşürebileceği tahmini de yapılmış ve günlük besin+takviye toplamının 4,000 IU seviyesine ulaştığı bir D vitamini alımı ile 50 ng/ml serum seviyesine kolaylıkla ulaşılabileceği açıklanmıştır. NHI (National Institutes of Health) tarafından önerilen günlük doz ise yetişkinler için 600 IU, 70 yaş üzeri kişiler için ise 800 IU dur.

Zindelikler Dileriz…

Dipnot: "Pembeye ve Hayata" blog sayfamızda bulunan Şubat 2012 tarihli bir D vitamini bilgi makalesini de alttaki linkten yeniden okumanızı tavsiye ederiz;
http://pembeyevehayata.blogspot.com.tr/2013/07/vitamin-d-ve-dr-michael-holick.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.