25 Mart 2014 Salı

BiR KiTLE BULDUĞUNUZDA BiLMENiZ GEREKENLER



Memenizde bir kitle bulmanız sizi soğuk terler içerisinde bırakabilir fakat güven verici bir gerçek onun genelde bir kanser olmadığıdır. Cleveland Clinic Taussig Kanser Enstitüsündeki uzmanlar bakın semptomlar ve yapmanız gerekenleri nasıl özetliyorlar (tabiki oluşan tüm değişiklikleri mutlaka doktorlarınız ile paylaşmanız gerekliliğini hatırlatarak);

YUMUŞAK KiTLE YIĞINI:

Semptom: Yumuşak, pürüzsüz, dairesel, üzüm tanesi benzeri bir kitle. Üzerine basınç uygulandığında çok az hareket eder ve dokunulduğunda acı verebilir. Büyük ya da küçük olabilir.
Nedir?: Doğal sıvı ile dolu kist veya keseciklerdir.
Neden Oluşur?: Dönemlerinizdeki hormon değişimlerinden oluşur. 35-50 yaş arası kadınların % 30’unda görülebilir.
Ne Yapmalısınız?: Ultrason çekimi ile içinin sıvı dolu olduğu ya da katı kütle (kanseröz şüphesi) olduğu anlaşılabilir. Kist acı verici ise doktorunz bir iğne yardımı ile drenaj yapabilir. İlaçlar ile kistin yeniden oluşum süreci geciktirilebilir.

SIVI AKINTISI:

Semptom: Her iki meme ucundan da sıvı sızıntısı.
Nedir?: Süt drenajı olabilir.
Neden Oluşur?: Tiroid ya da hipofiz bezi problemi olabilir. Diğer belirli sebeplerinin arasında hamilelik, doğum kontrol hapları ve meme ucu dürtüleri bulunmaktadır.
Ne Yapmalısınız? Doktorunuz ile konuşunuz. Bezlerden oluşan bir problem ise ilaç tedavisi bulunmaktadır.

YUMUŞAK KÜTLE KÜMESi:

Semptom: Döneminizden önce bir ya da her iki memede hassasiyetin de eşlik ettiği yumuşak, ebatları 2,5 – 10 cm arasında değişebilen kitleye benzer bir kütle kümelenmesi.
Nedir?: Fibrokistik değişimler olabilir.
Neden Oluşur?: Meme dokusunda kalınlaşma da yaratabilen östrojen ve progesteron değişimlerinden oluşur. Kadınların yaklaşık % 50 sini etkileyen bu problem menopoz dönemine kadar aralıklarla devam eder.
Ne yapmalısınız?: Doktorunuz ile konuşarak ağrıyı azaltabilecek ilaçlar alabilir ya da destekleyici özellikte bir sutyen kullanabilirsiniz. Beslenmenizde yağ ve kafeini azaltmanız da yardımcı olabilir.

SERT KÜTLE KÜMESi:

Semptom: Düzgün kenarlara karşıt düzensiz ve sivrimsi yüzeyler hissedilir. Basınç uyguladığınızda hareket etmez ve tepki vermez.
Nedir?: Kanseröz tümör olabilir.
Neden Oluşur?: Kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, aile geçmişi ve yaş risk faktörleridir. Araştırmalar günde iki alkollü içecek tüketiminin riski % 10 arttırabildiğini de göstermiştir.
Ne Yapmalısınız?: Doktorunuzu arayarak mamografi çekimi randevusu almanız gereklidir.

SERT KiTLE YIĞINI:

Semptom: Sert, yuvarlak hatlı ve kolayca tanımlanabilen bir kitledir. Yaklaşık 13 cm’ ye kadar her boyutta olabilir. Cilt altında acı vermeden hareket edebilir.
Nedir?: Fibroadenom; sınırları belirgin, yuvarlak ya da lobüle iyi huylu kitle olabilir.
Neden Oluşur?: Hormon seviyelerindeki değişimler nedenleridir. Benign tarzdaki bu tümörlere kistler kadar fazla rastlanılmasa da 20 li ve 30 lu yaşlardaki kadınlarda görülebilir.
Ne Yapmalısınız?: Bir mamografi çektiriniz. Doktorunuz muhtemelen biyopsi gerekmediğini söyleyecektir. Boyutu büyük ise cerrahi müdahale bir opsiyon olabilir.

Zindelikler Dileriz...
Kaynak: news.health.com - 25 Mart 2014

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.