26 Mart 2014 Çarşamba
JiNEKOLOJiK KANSERLERiN FARKINA VARILAMAYAN 5 BELiRTiSi
Pekçok kadın jinekolojik kanserlerin belirtilerinin, özellikle de sırt ağrısı, idrar artışı gibi üreme organları ile fazla ilgisi olmayan belirtilerin farkına varamamaktadırlar.
Beş değişik jinekolojik kanser tipi (Serviks-Rahim Ağzı, Over-Yumurtalık, Uterin-Rahim, Vajinal, Vulva-Dış Genital) olduğu halde tarama ve görüntüleme sadece serviks kanseri için önerilmektedir ve bu nedenle erken teşhis sadece kadınların belirtileri algılamasına bağlıdır.
“Centers for Disease Control and Prevention” araştırmacısı Cynthia Gelb tarafından yürütülen Eylül 2012 tarihli araştırmada jinekolojik kanserlere ait belirtilerin yer aldığı bir liste kadınlara verilmiş ve kendilerini en çok endişelendiren seçenekleri işaretlemeleri istenmiştir. Sonuç olarak kadınların en fazla vajinal akıntıdan endişelenerek, bir olası kanser belirtisi olarak gördükleri bulgulanmıştır.
Araştırmaya katılan bazı kadınlar vulva yüzeyindeki değişiklikler ile pelvik bölgesindeki ağrı ve baskının da önemli olabileceğini belirtmiş fakat kanser gibi ciddi bir durum ile bağlantılı olduğunu düşünmemişlerdir.
Kadınların farkındalığına tamamen varamadıkları beş semptom ise şunlardır;
1- Vajinal kaşıntı ve yanmalar,
2- Abdominal (karın bölgesi) ve sırt / bel ağrıları,
3- Sürekli yorgunluk hissi,
4- İdrara sık çıkma ve zorlanmalar,
5- Şişkinlik ve gaz.
Araştırmada, olası bir problemin potansiyel belirtileri olarak sıralanan bu gibi durumların kadınlar tarafından yeterince ciddiye alınmadığı ve doktor randevusu düşünülmediği görülmüştür. Kadınların büyük çoğunluğu zaten her zaman yorgun hissettiklerini, adet döneminde şişkinlik yaşadıklarını ve post-menopoz dönemde sık idrara çıktıklarını belirtmişlerdir.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kadınların kendileri için “normal” olan koşulları; dönemlerinin döngüsünü, şiddetini, bir sofraya oturduklarında hangi şekilde tokluk hissettiklerini ve hangi sıklıkla sırt/abdominal ağrılar hissettiklerini bilmeleridir. Süresinde gerçekleşmeyen ve/veya normalden şiddetli bir akıntı doktorunuza acilen başvurmanız gereken bir semptomken, şişkinlik ve diğer semptomlar iki haftadan fazla sürmesi halinde bir doktor randevusu nedeni sayılmaktadır.
Jinekolojik kanserlerin en erken tanısı en efektif tedaviyi sağlamaktadır ve belirtiler pekçok kadın tarafından gözardı edilebilmektedir. Bu yazımızın, sizlerin meme kanserinden sonra ortaya çıkabilecek olası problemlerin farkındalığına varabilmenize yardımcı olması dileği ile zindelikler dileriz...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.