22 Kasım 2013 Cuma

TAMOKSiFENi METABOLiZE EDEBiLiYORMUSUNUZ?



İlaç metabolizmasında, normal enzim seviyeleri ilaçları metabolitlere dönüştürmektedir. İlaca bağlı olarak bu metabolitler tedavi edici (terapötik), zararlı veya inaktif (etkisiz) olabilmektedir.

Yaklaşık 10 yıllık bir süre boyunca araştırmacıların bir karaciğer enzimindeki genetik farklılığın hormon tedavi ilacı tamoksifen’ in efektifliği üzerindeki etkisi hakkında ikiye bölünmüş olmalarını takiben 2013 senesi başlarında Mayo Clinic Kanser Merkezi ile Avusturya Meme ve Kolon Kanseri Çalışma Grubu’ nun ortaklaşa açıkladığı kanıtlar ile enzim CYP2D6 da bulunan değişimlerin tamoksifenin vücutta çalışması üzerinde anahtar rol oynadığı açıklanmıştır.

Araştırmada CYP2D6 da görülen genetik değişimlerin tamoksifen ile erken evre meme kanseri tedavisi gören kadınlarda daha yüksek bir nüksetme ve ölüm oranına yol açtığının belirlendiğini açıklayan Mayo Clinic onkologlarından Matthew Goetz, aynı zamanda bir hormon terapi uzmanı olan James Ingle, M.D., ile birlikte Clinical Cancer Research’ de yayınlanan makalenin ana yazarıdır.

Klinik araştırmada iki grup post-menopoz ve östrojen reseptörü pozitif kadını hedefleyen araştırmacılar, ilk grupta 5 yıl tamoksifen tedavisi görenleri, ikinci grupta ise 2 yıl tamoksifeni takip eden 3 yıl süresince CYP2D6 enzimine gerek duymayan bir aromataz inhibitörü olan Anastrozole’ ü kullanan kadınları ele almışlardır.

Çalışma sonuçlarında genetik olarak CYP2D6 enziminde değişim bulunan ve 5 yıl süre ile tamoksifen kullanan kadınlarda standart enzim aktivitesi bulunan kadınlardan 2.5 kat fazla meme kanseri nüksü veya ölüm görülmüştür. Orta derecede enzim aktivitesi olan kadınlarda bu oran 1.7 kat bulunmuş fakat 2 sene tamoksifen kullanımından sonra anastrozole’ e dönüş yapanlarda ise bu genetik değişim etkisini kaybetmiştir.

Tahmini nüfusun % 5 – 7 lik bir kısmının tamoksifeni zayıf metabolize ettiği düşünülerek National Institute of Health tarafından desteklenerek, National Cancer Institute ile birlikte çalışan Mayo Clinic ve Medical University of Vienna grubu enzim aktivitesinden etkilenmeyen bir alternatif geliştirme üzerinde çalışmaktadır.

CYP2D6 da değişim olup olmadığı ve tamoksifene metabolizmanın vereceği cevap bir kan testi ile anlaşılabilmekte olup ülkemizde çeşitli kurumlarda -doktorlarınızın uygun görmesi durumunda- CYP2D6 DNA Testi, CYP2D6 Polimorfizm Analizi, CYP2D6 İlaç Sensitivite Testi, CYP2D6 Genotipi yaptırılabilmekte ve tamoksifen tedavisine verebileceğiniz cevap belirlenebilmektedir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.