28 Kasım 2013 Perşembe

MEME BEZiNi ETKiLEYEN ÇEVRESEL KANSEROJENLER; 1- KANOLA YAĞI BUHARI



“Tekli Doymamış Yağ” (monounsaturated) grubuna giren kanola, fındık ve zeytinyağının meme kanseri riskini azaltabildiği hakkında pekçok araştırma bulunmaktadır ve kullanımı önerilmektedir. Yalnız bu araştırmalarda eksik olan kısım kanola yağının ısıtılması ile ortaya çıkan kimyasallardır.

1,3-Butadiene, solunum sistemi ile vücudumuza giren bir kanserojendir. Genellikle araç egzost sistemlerinde bulunan 1,3-Butadiene, gıda endüstrisinin bazı kesimlerince paketlemede kullanılsa da besinlere geçtiği hakkında bir kanıt henüz oluşmamıştır. Bunun yanısıra kanola yağının ısıtılması sürecinde büyük ölçüde açığa çıktığı güçlü araştırmalar ile kanıtlanmıştır ve solunması özellikle meme bezi kanserojeni olması açısından önerilmemektedir.

Eğer sağlık açısından kanola yağını tercih ediyorsanız, ısıtma / pişirme işlemlerinizi buharını solumadan ve ortamı mümkün olduğunca havalandırarak gerçekleştirmeniz meme kanseri riskinizde etkili bir adım olacaktır.

Zindelikler Dileriz…

Kaynaklar:
1- Owen PE, Glaister JR, Gaunt IF, Pullinger DH. Inhalation toxicity studies with 1,3-butadiene. 3. Two year toxicity/carcinogenicity study in rats. Am Ind Hyg Assoc J. 1987; 48: 407–413.
2- National Toxicology Program: Department of Health and Human Services. 11th Report on Carcinogens. Washington, DC: Department of Health and Human Services; 2005.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.