23 Kasım 2013 Cumartesi

AROMATAZ iNHiBiTÖRLERiNDEN OLUŞAN EKLEM AĞRILARI iÇiN ELEKTRO-AKUPUNKTUR



Pennsylvania Üniversitesi, Perelman Tıp Fakültesi araştırmacılarının meme kanserinde kullanılan aromataz inhibitörleri nedeniyle oluşan artralji (eklem ağrısı) semptomlarının akupunktur tedavisi ile azaldığının bulgulandığı çalışması 28 Ekim 2013 tarihli olarak European Journal of Cancer’ da yayınlanmıştır.

Dr. Jun Mao, M.D., MSCE, açıklamasında artralji nedeni ile ağrı yaşayan meme kanseri hastalarında akupunkturun ağrı kontrolünde büyük rol oynadığına dair kuvvetli kanıtlar bulunduğunu ve gözlemlenen yan etkilerinin hafif ve kısa dönemli olduğunu belirtmiştir.

Aromataz inhibitörü (anastrozole-Arimidex, exemestane-Aromasin, letrozole-Femara) kullanan kadınların % 50 sinde görünen eklem ağrıları nedeniyle hastaların % 20 si tedaviyi yarım bırakmak zorunda kalmaktadır ve bu araştırmadaki kadınlar da üç ay süre ile ağrı yaşadıklarını belirtmişlerdir. Üç gruba (elektro-akupunktur, sham-yalancı akupunktur, kontrol grubu) ayrılarak araştırmaya dahil edilen kadınlarda 8 haftalık elektro-akupunktur seansı grubunda ağrı hissedenlerde % 43 lük bir oranda azalma dönüşü elde edilmesi 2010 senesinde Jounal of Clinical Oncology’ de yayınlanmış olan NewYork-Presbyterian Hospital/Columbia University Medical Center araştırmacılarının aynı konudaki çalışmasını da desteklemektedir.

Akupunktur kanser tedavisine bağlı diğer yan etkiler üzerinde de etkili olabilmektedir ve American Society for Therapeutic Radiology and Oncology 2008 senesi toplantısında akupunkturun kanser hastalarındaki terleme ve sıcak basmaları üzerindeki olumlu etkileri de ayrıca belirtilmiştir.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.