28 Kasım 2013 Perşembe
DESTEK ALMANIN POSTTRAVMATiK GELiŞiME KATKISI
17 Ekim 2013 tarihli Psycho-Oncology sayısında 1. ve 2. evre meme kanseri tanısı almış 653 kadının katılımı ile tamamlanmış bir araştırma sonucu tedaviyi takip eden 1,5 yıl içerisinde kadınların kişisel gelişim gösterdiğini öngörmektedir ve posttravmatik stres bozukluğu çoğu kişi tarafından bilinse de hayatın ciddi bir meydan okuması karşısında bir cevap olarak oluşan pozitif psikolojik değişimin adı olan “posttravmatik gelişim” de artık kendisini duyurmaya başlamıştır.
Aslında optimistik davranışların baz alınarak ölçülmesinin hedeflendiği araştırmada ilginç bir sonuç olarak kişisel değişimin bu kritere bağlı olmadığı bulunmuştur. Wake Forest Baptist Medical Center, Winston-Salem, N.C. de Halk Sağlığı Bilimleri Profesörü olan araştırmacı Suzanne Danhauer’ a göre durum sadece bardağın dolu tarafını görmek değildir ve hayatındaki kişilerden yardım talep eden, hayata daha sıkı sarılarak aile ile arkadaşlara daha yakın olan kadınlarda daha fazla kişisel gelişim bulgulanmıştır. Düşünülen ana neden kendi savaşları hakkında konuşmanın ve paylaşımın verdiği “gelişim” desteğidir ve bu da bizlere sağlık sistemlerinde destek gruplarının önemini göstermektedir.
Tanıdan 8, 14, 20 ve 26 ay sonrası kadınlara yöneltilen sorularda hayata bakışları, kişisel ilişki durumları, ruh hallerinde yaşadıkları değişiklikler ve yeni olasılıklara açık olmaları ele alınmış ve sosyal desteği yükselmiş olan kadınlarda daha fazla kişisel gelişim görüldüğü belirtilmiştir. Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, New York City psikiyatristi Dr. Mary Jane Massie bu deneyimden kadınların pozitif bir ders çıkarttığını belirterek, konu hakkında konuşmak istemeyen kadınların da paylaşıma teşvik edilmesinin önemini vurgulamıştır.
Araştırmacıların dikkatini çektiği bir başka nokta da; bazı kanser hastalarının “pozitif düşünme” ye şartlandırıldığı ve bu kişilerin beklentilere cevap veremeyince suçluluk hissettikleridir. Bu nedenle bu tür bir duygu uyandırılmamalıdır ve her hastanın kendisine özgü bir yolu bulunabileceği göz önüne alınarak sadece bazı kadınların böyle bir deneyim geçirdiklerinin bilinmesi sağlanmalı, bir kural gibi gösterilmemelidir.
Zindelikler Dileriz…
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.