30 Kasım 2013 Cumartesi

KOLESTEROL VE MEME KANSERi TÜMÖRÜ



Kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkilendirilen arter-tıkayıcı bir molekül olan kolesterolün yol açabileceği olası bir sorun daha 29 Kasım 2013 tarihli “Science” da yayınlanmıştır.

Vücut tarafından metabolize edildiğinde potansiyel bir östrojen-benzeri moleküle dönüşerek meme kanseri hücre gelişimini tetikleyebildiği yapılan deneyler ile saptanan kolesterol, ayrıca hiperkolesterolemi vakalarında östrojen hormon reseptörü (ER) pozitif meme kanseri hastalarının endokrin terapilerine verdiği cevabı da düşürebilmektedir.

Duke Kanser Enstitüsü, Farmakoloji ve Kanser Biyolojisi Departmanı araştırmacısı Donald McDonnell, Ph.D, yaptığı açıklamada kolesterolün kendisinin değil fakat yan ürünü olarak kabul edilebilecek bir metabolitinin (27HC) östrojen hormonunu mimikleyerek bağımsız bir şekilde meme kanseri tümörünü besleyebildiğini belirtmiştir. Açıklamanın devamı özetle şu şekildedir;

“Bugüne kadar obezite ile meme kanseri ve yüksek kolesterol seviyeleri ile meme kanseri arasındaki ilişkiyi gösteren pekçok araştırma yapıldıysa da oluşan mekanizma tam olarak belirlenebilmiş değildi. Şu anda ise kolesterol seviyelerini düşürmenin ya da 27HC’ ye dönüşümü ile etkileşim sağlamanın meme kanserinden korunmada iyi bir strateji olabileceğini söyleyebiliriz.”

Bulunan öncü değerler hayvanlar ve tümör örnekleri üzerinde gerçekleştirilmiş ve özellikle post-menopoz kadınlar üzerinde etkisi görülmüştür. Yine de aradaki bağlantıyı net olarak gösteren ilk araştırma olması bizlere beslenme stili ve kolesterol değerlerinin önemini göstermektedir.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.