2 Ağustos 2014 Cumartesi

LÖSEMi iLACI MEME KANSERiNiN GERi DÖNÜŞÜNÜ ENGELLEYEBiLiRMi?


DailyMail, 12 Haziran 2014

Kanser, vücut bağışıklık sistemini p110 kod adlı bir enzim üreterek kısıtlayabilmektedir. Bu enzimi baskılayarak bağışıklık sisteminin kanser ile daha efektif bir şekilde savaşabilmesini hedefleyen ilaçlar ise lösemi tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır çünkü p110 enziminin kendisini en yoğun gösterdiği hücreler beyaz kan hücreleri de dediğimiz lökositlerin kanserojen duruma geçmesidir.

University College London, the Babraham Institute, Cambridge ve Queen Mary University of London araştırmacılarının Genentech, South San Francisco, bilim insanları ile birlikte yaptıkları, Cancer Research UK, the Biotechnology and Biological Sciences Research Council ile the Wellcome Trust tarafından fonlanan Haziran 2014 tarihli araştırmada ise şaşırtıcı olarak lösemi tedavisinde kullanılan ve vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeyi hedefleyen bu ilaçların diğer kanser türlerinde de etkili olabileceği açıklanmıştır.

Laboratuvar ortamında gerçekleştirilen çalışmada aktif p110 enzimi bloke edilen meme kanserinde hayatta kalım oranının iki kat artabildiği, primer meme kanseri tümörünün cerrahi müdahale ile alınmasını takiben meme kanserinin nüksetmesi üzerinde de etkili olarak çok daha az ve küçük boyutta tümör gelişimi izlenebildiği belirtilmiştir. Araştırmacıların yorumu ise enzimin blokesinin bağışıklık sisteminin efektif bir şekilde hafızasını tazelemesine yol açarak kanseri tamamen silebilme üzerine yoğunlaşabilmesi üzerine odaklanmıştır.

Cancer Research UK biliminsanı ve Manchester Cancer Research Centre yöneticisi Prof. Nic Jones ve p110 enzimini 1997 de keşfetmiş olan UCL Cancer Institute’ dan Prof. Bart Vanhaesebroeck yaptıkları açıklamalarda iyi haberin araştırmadaki ilaçların zaten kliniklerde kullanılıyor olmasının hastaların yararına çok hızlı bir gelişime sağlayabileceğini belirterek pankreas kanseri gibi ciddi efektif tedavi ihtiyacı olan pekçok kanser türünde de potansiyel sağlama umudu taşıdıklarını açıklamışlardır.

Zindelikler Dileriz…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.