15 Ağustos 2014 Cuma

iMMÜNOTERAPi HAKKINDA BiLDiKLERiMiZ & BiLMEDiKLERiMiZ -3-


Şubat ayı içerisinde New York Memorial Sloan Kettering Cancer Center bilim insanları yayınladıkları araştırma sonuçlarında 16 nüksetme yaşamış lenfoblastik akut lösemi (ALL) hastasından 14'ünün deneysel immünoterapi tedavisine cevap verdiğini açıklamıştır. Takip eden yakın bir zaman içerinde de FDA tarafından CTL09 adındaki deneysel kanser immünoterapisine pediatrik ve yetişkin ALL hastaları için onay verilmiştir.
Kanserde immünoterapinin belirgin başarı potansiyelini milyonların duymasını sağlayan ise 18 Haziran tarihinde American Association for Cancer Research (AACR), Time magazine, the Mayo Clinic Cancer Center, ve the Cancer Research Institute tarfından organize edilen ve “The Promise of Immunotherapy,” adını taşıyan Twitter organizasyonu olmuştur.
İmmünoterapinin bu kadar heyecan yaratmasının altında yatan nedenlerden biri bazı hastalarda oldukça uzun dönemli ve dramatik etkiler yaratabildiğinin görülmesidir. Bunların içerisinde ilk dozunu 5 yıl önce almış ve iyileşmiş olan metastatik bir melanom hastası da bulunmaktadır ve FDA tarafından onay verilmiş bir immünoterapi ilacı olan “ipilimumab”(Ticari adı: Yervoy) kullanmaktadır. “Kontrolnoktası inhibitörü” adı verilen bu immünoterapi ilaçlarının çalışma prensibi ise T-Hücreleri adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerindeki frenlemeleri kaldırması ve doğal yoldan bu hücrelerin kanser hücrelerine saldırmasını sağlamaktır.
Eylül ayı ortalarında yayımlanması planlanan the AACR Cancer Progress Report 2014’ de T-hücre frenlemelerini hedefleyen deneysel birçok immünoterapi ilacı hakkında daha bilgi verilecektir. Bunların arasında FDA tarafından incelenmekte olan “pembrolizumab” metastatik melanom ve Temmuz ayında Japonya’ da onay alan “nivolumab “ ise unresektabl melanom tedavisine odaklı olarak bulunmaktadır. Non-small hücre akciğer kanseri ve nonhodgkin lenfoma’yı da kapsayan diğer yeni umut verici sonuçlar ise “Tumor Immunology and Immunotherapy: A New Chapter” adı verilmiş olan AACR özel konferansında 1-4 Aralık tarihleri arasında Florida, Orlando’ da açıklanacaktır.
Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.