19 Temmuz 2014 Cumartesi

JEL TAMOKSiFEN; MEME KANSERiNE KARŞI YAN ETKiSi AZ YENi CEPHANE


The Wahington Post, 15 Temmuz 2014

American Association for Cancer Research tarafından Clinical Cancer Research’ de yayımlanan yeni bir araştırma makalesinde tamoksifen’ in aktif içeriği olan 4-OHT jel formunun östrojene duyarlı DCIS (duktal karsinom in situ) tanılı meme kanseri hastalarının meme cilt yüzeyine uygulanması ile hücre proliferasyonunun oral tablet tamoksifene eşdeğer azaltıldığı ve daha az yan etkiler oluştuğu açıklandı.

Tamoksifenin yan etkileri sıcak basması, vajinal kuruluk, ölümcül olabilecek kan pıhtılaşması ve rahim kanserine kadar ulaşmaktadır. Jel formunun meme cilt dokusunda konsantre olması nedeniyle kan dolaşımına fazla geçmemesi vücudun diğer bölgelerinde maruz kalım oranını minimize ederek özellikle pıhtılaşma ve rahim kanseri risk yükselmesini engelleyebilmektedir.

Araştırma yazarı Northwestern University Feinberg Chicago School of Medicine da cerrahi onolog olan Seema Khan, jel formunun cilde aplikasyonunu takip eden 10 hafta içerisinde meme dokusundaki kanser hücre büyüme markerinde oral tamoksifen ile aynı değerde azalma sağlandığını ve jel formundan hem nüksetme riskini azaltma yönünde hem de hastalıktan ilk korunmayı sağlama yönünde yaralanılabileceğini açıklamıştır.

Araştırma katılımcılarının sayısı arttırılarak çalışmalara devam edilmesi gündemdedir. Araştırmalar için jel formunu geliştiren firma şu an için ticari üretim yapmadığından Dr. Khan çalışmalara benzer bir metabolit olan Endoksifen üzerinden de devam etmektedir.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.