7 Temmuz 2014 Pazartesi

YÜKSEK KALSiYUM DEĞERLERi OVER KANSERi HABERCiSiMi?


Gynecologic Oncology Ocak sayısında yayımlanan ve Wisconsin Üniversitesi Tıp Fakültesi ile The Comprehensive Cancer Center of Wake Forest tarafından fonlanan araştırmanın sonuçlarında kanda bulunan yüksek kalsiyum değerlerinin over kanseri habercisi olabileceği açıklandı.

Over kanseri ileri aşamaya gelinceye kadar tanısı zor olan bir kanser türüdür. Bu nedenle araştırmacılar başarılı bir tedavi sürecine destek olabilecek erken tanı yöntemleri üzerinde çalışmaktadırlar.

Kandaki kalsiyum seviyeleri iki farklı yol ile değerlendirilebilmektedir; total kalsiyum ve iyonize serum kalsiyum. Total kalsiyum bir litre kanda bulunan kalsiyum değerini, iyonize serum kalsiyum ise bir litre kandaki serum albumin proteinine bağlanmış olan kalsiyum değerini göstermektedir. Araştırma yazarları kanser epidemiyologları Dr. Gary G. Schwartz, PhD ve Dr. Halcyon G. Skinner, PhD, nin yola çıkışlarını da birçok over kanseri vakasında kalsiyum değerlerini yükselten paratiroid hormon-bağımlı protein salgılanması oluşturmuştur.

Kalsiyum değerleri ile over kanseri ilişkisini gösterebilecek olan iki büyük araştırmanın ilkinde over kanserinden hayat kaybetme riskinin total kalsiyum değerindeki 0.1 mmol/L lik yükselme ile % 52, iyonize serum kalsiyum değerindeki 0.1 mmol/L lik yükselme ile ise % 144 artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. İkinci araştırmada da benzer olarak total kalsiyum değerindeki 0.1 mmol/L lik yükselmenin over kanseri riskini % 63 arttırdığı belirlenmiştir.

Hiperkalsemi adı verilen yüksek kalsiyum değerleri kanserden farklı diğer medikal sorunların habercisi de olabilmektedir. Araştırmanın amacı basit bir kan testi ile over kanseri erken tanısına destek olmaktır ve yazarlar farklı araştırmalar ile sonuçların kesinleştirilmesi gerekliliğini belirtmişlerdir.

Zindelikler Dileriz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.